...pridruži se nam na Facebook-u
view this page in English language

MUZEJSKA ZBIRKA KMEČKIH STROJEV IN NAPRAVNa Jurečevi šupi (skednju) je predstavljena bogata muzejska zbirka strojev, naprav in vsakdanjih predmetov iz kmečkega življenja. Predmeti so z domačije, iz okolice ter tudi drugih malce bolj oddaljenih krajev, skupaj pa dopolnjujejo zbirko tipičnega kmečkega orodja in strojev, značilnih za območje.


vaška Pina

V zbirki je okrog 1000 kosov različnih primerkov, različna pa je tudi njihova starost. Najstarejši kos z letnico je obel za trske iz leta 1843, s katerim si lahko sami izdelate najstarejše svetilo.

Zanimiva je zgodba vaške pine, ki jo je pred zublji plamena zadnji trenutek rešil gospodar Dušan Bogataj. Z veseljem vam bomo predstavili zbirko, prikazali posamezna opravila ter pripovedovali zgodbe. Vključena je tudi dobrodošlica.


Cena za ogled zbirke: 1,5 EUR otroci; 2,5 EUR odrasli
Cena za prikaz zgodovine ledinske planote, Jurečeve kmetije, ogled muzejske zbirke s prikazom posameznih opravil in vključeno dobrodošlico: 5 EUR na osebo

"Mlin je mlel vsak dan, 24 ur na dan, stal je le ob nedeljah in večjih cerkvenih praznikih. Zaradi nenehnega dela so morali vsakih 48 ur na novo poklepat mlinski kamen."

...iz knjige Vračanje v dediščino, Raziskovalni etnološki tabor, 1998 Ledine, str. 8
"Vlakna so držali v roki in z njimi vlekli po žebljih. Tako so se odstranila slaba vlakna , trdna pa so zvili in nataknili na posebno leseno palico – »koželj«, s katero so otresali še zadnje ostanke pezdirja. Iz slabih vlaken je kasneje nastalo grobo platno slabše kvalitete – »hodnično platno« - iz boljšega prediva, povesme, pa fino – »pražnje«, praznično platno."

...iz knjige Vračanje v dediščino, Raziskovalni etnološki tabor, 1998 Ledine, str. 35"Zelišča so za prodajo nabirali predvsem mladi. Odkupovale so jih kmetijske zadruge v Žireh in Idriji, v šestdesetih in sedemdesetih pa so jih nosili tudi v trgovino v Govejk. V jutastih žakljih so prinašali predvsem cvetove in korenine arnike, lubje krhlike, regratove cvetove, lipovo listje, šentjanževke, bezeg, volonk, gobe (predvsem suhe jurčke) in borovnice."

...iz knjige Vračanje v dediščino, Raziskovalni etnološki tabor, 1998 Ledine, str. 41

Gostinska ponudba Muzejska zbirka kmečkih orodij in naprav Programi Tematski dnevi Priložnostni dogodki Ekološki izdelki Priložnosti za potep po okolici