...pridruži se nam na Facebook-u
view this page in English language


TEMATSKI DNEVI

Na kmetiji vsako leto prirejamo tematske dneve. V poznem poletju imamo tematski dan, vezan na žetev žita. Pozneje, ko se žito osuši, pa tudi na mlačev.
V zimskem času organiziramo vikend štrukljev, ker vam predstavimo našo hišno kulinarično specialiteto. Enkrat letno pa organiziramo tudi družabno večerjo z narodno zabavno glasbo v živo.
Za udeležbo na tematskih dnevih zbiramo predhodne prijave (prijave so obvezne).


Žetev
Žetev je vsakoletno opravilo, ki jo na naši kmetiji še vedno opravljamo ročno, s spoštovanjem do dediščine naših prednikov in do kruha kot simbola blaginje v naši prehrani. Na to pomembno opravilo povabimo žanjice, naše vaščanke, ki se rade odzovejo povabilu. Z veseljem pa vabimo tudi vas, da se nam pri tem opravilu pridružite ter doživite tradicionalno žetev kot kmečki in družabni dogodek.
• Žetev rži / pšenice (prikaz, udeleženci se tudi sami preizkusijo v tej spretnosti).
• Vezanje snopov.
• Pobiranje klasov po njivi (otroci).
• Spravilo snopov v »štante«.
• Kosilo.
• Voden ogled muzejske zbirke kmečkih strojev in naprav.
• Ples na Jurečevi šupi (gospodar Dušan bo s svojo harmoniko zaigral nekaj domačih viž).
Vsi udeleženci dobijo za darilo domače milo z žitnimi kosmiči, ki bo s prijetnim vonjem in blagodejnim učinkom še nekaj časa spominjalo na doživetje.

Cena/ osebo: 18 EUR
Za skupine nad 10 oseb nudimo 15% popust. Predšolski otroci v spremstvu odraslih oseb – brezplačno, šolski otroci imajo popust.


Mlačev
Tako kot žetev tudi mlačev pri nas poteka tradicionalno. Obiskovalci bodo spoznali in se preizkusili v mlačvi s cepi ter z različnimi starimi kmečkimi stroji. Žito bodo tudi zmleli, gospodinja pa bo iz moke spekla domače hlebce.
• Dobrodošlica gostom z domačim »Certovcem« ali »Racnijevcem«.
• Video predstavitev zgodovine Jurečeve kmetije od leta 1501 ter življenja na ledinski planoti.
• Predstavitev tradicije mlačve pri Jurečevih ter postopka tradicionalne mlačve (prikaz, udeleženci se tudi sami preizkusijo v tej spretnosti).
• Večerja.
• Voden ogled muzejske zbirke kmečkih strojev in naprav.
• Ples na Jurečevi šupi (gospodar Dušan bo s svojo harmoniko zaigral nekaj domačih viž).
Vsak obiskovalec za darilo odnese domov kos domačega kruha.

Cena: 18 EUR na osebo.
Za skupine nad 10 oseb nudimo 15% popust. Predšolski otroci v spremstvu odraslih oseb - brezplačno, šolski otroci imajo popust.
Za večje skupine lahko organiziramo dodaten tematski dan.


Vikend štrukljev
Gospodinja Tomislava je zelo dobra kuharica. Še posebej se rada posveča izdelavi domačih štrukljev. V tem je res spretna. Njeni štruklji vedno teknejo, še posebej, ko enkrat letno vse kuharske sile usmeri v izdelavo ter postrežbo štrukljev na različne načine. Takrat se lahko do sitega najeste orehovih štrukljev, skutnih štrukljev, ajdovih štrukljev s skuto ter drobnjakovh štrukljev na juhi.


Posebej ob tej priložnosti vam nudimo brezplačen ogled naše muzejske zbirke in sicer ob 15.00 uri in ob 19.00 uri. Po vsakem vodenem ogledu bo gospodar Dušan vzel v roke harmoniko, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili ali pa zapeli skupaj z njim.


Kosilo:
Menu: racnijevc, juha z drobnjakovimi štruklji, skutni ali ajdovi štruklji z mesno ali zelenjavno prilogo, solata, orehovi štruklji kot sladica, pijača po izbiri.
Prihod gostov med 12.00 in 14.00 uro
Cena: 15 EUR na osebo.
Za skupine nad 10 oseb nudimo 10% popust.


Večerja:
Menu: racnijevc, skutni ali ajdovi štruklji z mesno ali zelenjavno prilogo, solata, orehovi štruklji kot sladica, domače mleko in pijača po izbiri.
Prihod gostov med 18.00 in 20.00 uro
Cena: 12 EUR na osebo.
Za skupine nad 10 oseb nudimo 10% popust.


Gostinska ponudba Muzejska zbirka kmečkih orodij in naprav Programi Tematski dnevi Priložnostni dogodki Ekološki izdelki Priložnosti za potep po okolici