Foto in video galerije

Osmi vikend štrukljev je potekal 21. in 22. oktobra. Kot vedno, nas je obiskalo kar veliko gostov, kateri so kot ponavadi, odhajali od nas vidno zadovoljni. Prilagamo še nekaj fotografij okusnih štrukljev z letošnje ponudbe.

Dušan Bogataj

Na naši turistični kmetiji spoštujemo in poskušamo ohranjati dediščino naših prednikov. Že več let smo težko opazovali, kako razpada zelo lepo korito, namenjeno napajanju živine in pranju perila. Pred vojno so ga naredili Italijani v neposredni bližini naše kmetije skupaj z višje ležečim rezervoarjem in zajetjem v Jurečevi grapi.
 
Letos spomladi je na našo pobudo in sponzorstvom ter s pomočjo nekaterih vaščanov le uspelo, da se je korito obnovilo in je vanj po dolgih desetletjih spet pritekla voda.

Že čez par mesecev pa se je, na pobudo zelo aktivnega kulturnega društva Rodoljub Ledinski, zgodila uradna oživitev korita z "žehto" perila po starem. Dora in Joži sta doživeto prikazali pranje različnega perila na "perivnku", Stana in Zinka sta pa šaljivo prikazali odnos med staro in mlado generacijo na temo "žehte"- pranja perila. Nato je sledila še pokušina zelišč v kulinariki pred našo kmetijo.


Dušan Bogataj; video: Silvij Bogataj

Tudi letos nam je na Jurečevi njivi uspelo pridelati kar nekaj zelenjave.

Dušan Bogataj

Na Jurečevi šupi se je v petek, 30. junija, odvil zelo dobro obiskan koncert moškega pevskega zbora -  MoPZ Alpina Žiri. V soboto, 1. julija, pa se je odvijala slavnostna seja ob 120. obletnici Gasilskega društva Ledine.

Od navdušenja nad ambientom naše šupe in brez skrbi zaradi slabega vremena, so nekateri preimenovali šupo kar v »Ledinski Cankarjev dom«. Med obiskovalci je padlo veliko idej o idealnosti tega prostora za razne prireditve, obletnice in tudi poroke, ki bi se lahko v prihodnosti dogajale na naši šupi, saj ima zaradi svoje podobe, v primerjavi s šotorom, svojevrsten oziroma avtentičen ambient z dušo.

Jurečeva šupa lahko sprejme do 150 oseb. Se priporočamo.

Dušan Bogataj; foto: Miha Bogataj

Sedmi vikend štrukljev je letos potekal 15. in 16. oktobra. Gostov je bilo kar veliko, še posebej v nedeljo, in vsi so bili videti zadovoljni z našo pestro ponudbo štrukljev.
Včasih so na naši kmetiji v večini izdelovali štiri vrste štrukljev: orehove , lešnikove, makove in skutine, odvisno od letine, letnih časov in težavnosti kmečkih opravil.
Gospodinja Tomislava je tudi letos iskala ideje za bolj raznovrstne štruklje, in sicer kar na Jurečevi njivi, v sadovnjaku in tudi v gozdu. Kostanjevi, malinovi, zeljni, porovi, korenjčkovi, ... kuhala jih je kar 12 vrst, od tega polovico slanih in polovico sladkih.
K vzdušju je pripomogla še pijana češplja, naš sezonski hišni liker. Zraven sladkih štrukljev je, kot včasih, bil postrežen kompot iz suhih hrušk, krhljev in sliv. Za bolj sladkosnede je bil pri mizi na voljo še sosedov - Likarjev med.

Dušan Bogataj

Dolga leta smo čakali, da je Anton Žakelj - Rodoljub Ledinski, rojen 1816, dobil svojo prvo knjigo.

Vse pohvale za dolgoletno delo vsem, ki so dolga leta raziskovali in vztrajali do izida le-te. Žakelj je bil tudi zapisovalec ljudskega blaga od svoje mame Ane in njegove pesmi so namenjene za preproste kmečke ljudi.

Prav zato je bila posrečena izbira prostora prve predstavitve knjige, kjer je prikazan način življenja v 19. in 20. stoletju. Prireditev so popestrili učenci OŠ Ledine, Špela Novak s kitaro, dramski igralec Pavle Ravnohrib, orgličar Miro Božič in violinista Alenka in Ilija Popov.

Dušan Bogataj, foto: Miha Bogataj

Vikend štrukljev je za nami, ponudbo le-teh pa nadaljujemo do drugega vikenda v oktobru 2022, odvisno od želje gostov.

Informacije in rezervacije na: 031 433 519 in 05 37 79 096.

Dušan Bogataj

Z Marijo Merljak in terensko ekipo oddaje Dobro jutro RTV Slovenija ter voditeljico Oriano Girotto, je naša Tomislava sodelovala pri predstavitvi lokalne zdrave prehrane.

Nekaj Marijinih omemb sodelujočih, iz njene Facebook strani:
"Na Ledinski šoli je zelo učinkovito sodelovanje z naravo, saj učiteljica Ivica Šemrov z otroki kuha, izdeluje različne čajne mešanice, herbarije in še mnogo opazovanj naravnih danosti.
Gospa Lučka Dolničar se je zelo strokovno, poglobila v kulinariko v Ledinah in nam dala zelo koristne nasvete. Prvo je pomembno vedeti, kaj pomeni naravno in sicer ni vse kar je naravno tudi za jesti. Zato bomo v bodoče ta pojem posebej izpostavili. Vse kar je bilo na mizi od divjih rastlin je spadalo v človekovo prehransko verigo, zato smo lahko to tudi poizkušali. Gospa Lučka se je spomnila tudi na potico zelševko, ki je bila tam zelo znana, bila je tudi na mizi."

"Gospa Jolanda Vehar je bila prava organizatorka ljudi, ki so tudi sodelovali v oddaji."

"Gospa Tomislava Bogataj iz kmetije Pr Jureč, ki je bila tudi sogovornica v oddaji, je z največjo zavzetostjo izdelala več jedi in pripravila šopke, čaje in skoraj vso okrasitev. Brez njenega moža Dušana pa tudi ne bi mogli, saj je svojim traktorjem razvažal mize do prizorišča."

"Z nami je bila v oddaji tudi vrhunska športnica, gorska kolesarka Tanja Žakelj, večkratna svetovna, evropska in državna prvakinja, ki je bila tudi sama učenka šole v Ledinah. Vprašali smo jo, ali ima kakšno posebno hrano, dieto, da dosega vrhunske uspehe. Pa je povedala, da uživa vse tisto kar drugi domači in sovaščani. Vse, kar zraste in pridelajo na Ledinski planoti. Nič posebnega, domača hrana ji daje moč za uspehe."

Dušan Bogataj, foto Silvij Bogataj

Za nami je 6. vikend štrukljev. Letošnja posebnost je bila v tem, da smo imeli kar dva Vikenda štrukljev (12. in 13. ter 19. in 20. oktobra), preko katerih se je pri nas zvrstilo kar veliko obiskovalcev in preizkuševalcev štrukljev vseh vrst. Obiskovalci so odhajali zadovoljni, tako da lahko zopet pohvalimo našo gospodinjo Tomislavo za ves trud in odlično opravljeno kuho. Na obisku smo imeli tudi dve večji skupini, kateri sta si poleg okušanja štrukljev ogledali tudi našo muzejsko zbirko starega orodja na Jurečevi šupi. Veseli smo bili obiska Društva za razvoj podeželja iz Zasavja (LAS) in skupine s prilagojenim programom Idrija/Cerkno.

Dušan Bogataj

V svojo muzejsko zbirko "Jurečeva šupa", smo pred kratkim dodali star Ledinski gasilski voz in ostale gasilske pripomočke. Zanimiv je tudi dopolnjen kotiček posvečen pridelavi in obdelavi lanu in izdelavi preje. Ob priložnosti si le oglejte našo muzejsko zbirko. Več si lahko ogledate na fotografijah znotraj te galerije.

Dušan Bogataj

Čas hitro mineva in pozna se, da počasi v naše kraje že prihaja zima. Pridno pospravljamo letošnje pridelke in letina bo kmalu vsa v shrambi.

Dušan Bogataj

Na kmetiji Pr Jureč je bilo čez leto veliko dela, za kar smo bili tudi nagrajeni. Sezona je bila odlična in vrt nam je dal polno pridelka. Z velikim veseljem vam bomo ob vašem obisku pripravili kaj iz naše domače zelenjave.

Dušan Bogataj

Na Turistični kmetiji Pr Jureč smo pred kratkim prenovili zunanjost naše domačije.

Dušan Bogataj

Nakladanje in likof na Ledinski planoti

Dušan Bogataj

Košnja in sušenje na Ledinski planoti

Dušan Bogataj

Nekaj utrinkov s tradicionalne žetve na naši lmetiji, kateri se vsako leto pridružijo tudi obiskovalci.

Dušan Bogataj

Pr'Jureč smo imeli dan odprtih vrat naše šupe.

Dušan Bogataj

Predstavitev Turistične kmetije Pr' Jureč na Kmečki tržnici v Idriji.

Dušan Bogataj

Tisto lepo sobotno popoldne smo v dobri družbi, na vabilo se je namreč odzvalo kar lepo število obiskovalcev, uradno otvorili naš skedenj (šupo) in s tem javno predstavili znatno povečano zbirko orodja in pripomočkov.

foto: Uroš Kristan
10.04.2014

Pr' Jureč v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija

Utrinek iz oddaje Dobro jutro na RTV Slovenija, 10.4.2012, v kateri je bila na kratko predstavljena Turistična kmetija Pr' Jureč in muzejska zbirka Jurečeva šupa

Dušan Bogataj
09.08.2012

Žetev na turistični kmetiji Pr' Jureč

Utrinek iz Prvega dnevnika na RTV Slovenija, 5.8.2012, v kateri je bila predstavljena žetev na Turistični kmetiji Pr' Jureč, z dne 3.8. in 4.8.2012.

Dušan Bogataj
04.11.2011

Turistična kmetija Pr' Jureč

Predstavitveni videospot turistične kmetije Pr'Jureč - NA MEJI VODA JADRANSKEGA IN ČRNEGA MORJA -

snemanje in montaža: Darjan Kacin