Povezave na sorodne strani

Družabna omrežja

Turistično kmetijo Pr' Jureč najdete tudi na Facebooku.

Pridružite se nam!

Geopark Idrija

Geopark Idrija se nahaja v zahodnem delu Slovenije in obsega območje občine Idrija. V svetu je Idrija poznana predvsem po drugem največjem živosrebrovem rudniku na svetu. Območje geoparka je morfološko izredno pestro, z globokimi in ozkimi grapami in soteskami ter razprostranjenimi visokimi zakraselimi planotami, kar je posledica lege na stičišču alpskega in kraškega sveta. Geopark Idrija sledi osnovni ideji geoparkov; združevati varstvo, promocijo in trženje geološke dediščine, ki je prav tu enkratna v svetovnem merilu. Združuje bogastvo geološke in druge naravne ter kulturne dediščine z gostinsko ponudbo, domačo obrtjo, storitvenimi in turističnimi zanimivostmi, ki jih območje lahko ponudi obiskovalcu.

"Območje Geoparka Idrija je geomorfološko izredno pestro. Občudujemo lahko visoke kraške planote, ki nimajo površinsko tekočih voda, presenečajo z jamami, brezni in vrtačami. Ležijo na nadmorski višini od 650 do 800 metrov; le Vojskarska planota je visoka do 1.100 metrov. Iz kraških planot se teren strmo spušča proti ozkim rečnim dolinam. V zahodnem delu Geoparka Idrija najdemo osameli kras na Vojskarski planoti, v okolici Čekovnika ter na območju Krnic in Šebrelj. Na vzhodu se razprostirajo Ledinska, Vrsniška, Dolska in Zavraška planota, ki spadajo v Rovtarsko hribovje. Površinsko tekočih voda ni, površinski kraški pojavi so zelo redki. Najpogostejši kraški pojavi so vrtače."

Združenje Turističnih Kmetij Slovenije


"Ko boste razmišljali, kje preživeti počitnice, ne pozabite na naše podeželje. Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru, stoje kmetije, na katerih se poleg kmetijstva ukvarjajo še s turizmom. Počitnice na turističnih kmetijah niso takšne kot oddih na morju ali v zdraviliščih. So drugačne - v tesnem stiku z naravo in ljudmi, z njihovo kulturo, življenjsko modrostjo, šegami, ko odidete z nje, polni nepozabnih vtisov.

Slovenska turistična kmetija bo izpolnila pričakovanja starejših in mlajših. Odrasli bodo na njej našli kotičke miru in sprostitve, otroci igrišče brez meja; odrasli se bodo spoznali z domačimi in zvečer z njimi posedeli v klepetu, domači otroci pa bodo vrstnike iz mest vpeljali v skrivnosti kmečkega življenja in jih navdušili nad domačimi živalmi in pustolovščinami, ki jih v mestu ni."